Matematikbegrepp

Med hjälp av Quizlet och Gimkit Här kommer två tips på hur man kan arbeta med begrepp, både i klassrummet men också enskild träning.

I Quizlet kan man arbeta med ord på olika sätt, t ex kan man arbeta med glosor med olika språk, men man kan också använda det till begrepp.

I Quizlet.com väljer man olika set att träna på genom att söka på de set som redan finns, eller så kan man skapa egna set.

Efter det kan man dela en länk till eleverna så att de kan träna på glosorna/begreppen. Om de vill kan de skapa egna konton för att vara på en resultatlista, spara de set de vill träna på mer eller skapa egna set.

Som lärare kan man också köra Quizlet live, som är ett spel i klassrummet där man antingen som lag spelar mot andra lag eller så spelar man individuellt mot de andra. I spelet gäller det att svara rätt 12 gånger i rad snabbast. (Kort förklarat)

gimkit
Från mitt klassrum, ett parti av Gimkit

Gimkit.com är det på samma sätt, man söker efter set man vill använda eller så skapar man eget, man kan göra 5st set gratis (I dagsläget 10st) Men i detta spel så spelar man själv mot de andra. I detta spel så får man ”pengar” när man svarar rätt och förlorar ”pengar” när man svarar fel. Dessa pengar kan man använda för att köpa sig fördelar eller köpa nackdelar till någon annan. Läraren ställer in vad som ska uppnås för att vinna; Uppnådd totalsumma i klassen, uppnå en summa först eller på en viss tid.

Man kan skapa Gimkits genom att exportera Quizletset.

Här finns alla Quizlet set jag har gjort i matematik (anpassade efter XYZ-serien);

7-9 Taluppfattning och tals användning, 7-9 Geometri, 7-9 Algebra, 7-9 Sannolikhet och statistik, 7-9 Samband och förändring, Åk 7 allt, Åk 8 Allt, Åk 9 Allt. Och såklart finns alla delarna också centralt innehåll/årskurs

Gimkits av samma sets;

7-9 Taluppfattning och tals användning, 7-9 Geometri, 7-9 Algebra, 7-9 Sannolikhet och statistik, 7-9 Samband och förändring, Åk 7 Allt, Åk 8 Allt, Åk 9 Allt.

Vill man ha färdiga set för alla begrepp i NO, så rekommenderar jag att kika in på Ugglansno.se där Oskar har ett helt läromedel med kopplade Quizletset.

//Camilla, skönt att slippa uppfinna hjulet och ”sharing is caring”

Publicerad av askebackdiaz

Arbetar som Ma/NO-lärare samt förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm

En tanke på “Matematikbegrepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: