Knäck koden i klassrummet – Educational escaperoom

Jag har under senaste året förälskat mig i Escaperooms, det är så himla kul att tillsammans försöka klura ut ledtrådar och gåtor under en viss tidspress och att få samarbeta kring detta, alla kan liksom bidra på sitt sätt i dessa rum. Förra hösten började jag googla runt på ”Escape the classroom” och hittade mycket material, framförallt på engelska och holländska, men inte alls något på svenska. När jag nördar loss på något hamnar jag ofta i ett ”insamlarläge” som tar en hel del tid då jag tycker att många smådelar av olika personers tankar är väldigt bra och köpte därför också en del böcker på temat. Så nu har jag nog fyllt ett A4 med länkar som jag vill ha lite koll på inför kommande arbete inom detta.

Under samma period startade jag även en facebookgrupp på ämnet som heter ”Escape the classroom – Sweden”, och har nu under våren testat lite i klassen för att se vad som fungerar och utvärderat med klassen.

Vi har framförallt testat två olika: Ett i pappersom med olika gåtor som slutligen ledde fram till en enda kod där de samarbetade i grupper om 4st och även ett i googleformulär inom algebra där de fick välja enskilt eller samarbeta.

Jag har tänkt en del på namnet… ”Escape the classroom” eller ”Educational escaperoom”?? Hittar inget klockrent på svenska då jag tycker ”Knäck koden” gärna kan förväxlas med att det enbart handlar om programmering. Vad tycker ni?
Här är de färdiga exempel som jag testade med mina elever:

PDF från Teachers Pay Teachers

Och denna digitala i ett google formulär

Jag har också köpt på mig en del kombinationslås och kassaskåp med kod som jag tänker använda mig av nästa gång. Ska bli kul att fortsätta utveckla detta och skriva mer om det. Så här började jag hinta eleverna på min elevinstagram; Skolansgladapussel, om att vi hade ett uppdrag att lösa.


Nu i slutet av läsåret är det en annan lärare; Ulrica Elisson Grane, som har uppmärksammat detta och testat med sina elever i matematik, gå in på hennes sida. Hon har även producerat en massa annat grymt material, in och kika!

Vill du se hur det kan se ut? Testa här (facit finns längst ner på denna sida):

//Camilla, tycker att ni ska gå med i min facebookgrupp om escaperooms, så vi kan dela erfarenheter med varandra där.

Facit:

Kodlås 1: 27

Kodlås 2: Anna Ekström

Kodlås 3: HELLO

Publicerad av askebackdiaz

Arbetar som Ma/NO-lärare samt förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: