Digital-analog lärarkalender?

Jag har för flera år sen övergett min analoga kalender, men saknat det snabba klottrandet i min analoga kalender. I min kalender brukade jag ha olika rutor för antal lektioner per dag, i rutan klottrade jag mest rubriker och om det var något som jag skulle ta med eller om det var något under lektionen som dök upp som jag måste komma ihåg att fixa/ta med till nästa gång. På så sätt kunde jag se om lektionen var planerad eller inte. Jag använde även årsvyn för att planera in min grovplanering. Månadsvyn var bra till att skriva in lediga dagar, temadagar etc.

Men för åtta år sen så ville jag testa att gå över till heldigitalt eftersom jag ändå hade allt annat där. Har testat excelark, googlekalender etc, men det har aldrig riktigt funkat som jag vill. Senaste tre åren har jag gått tillbaka till A4-blad med ett rutsystem i en pärm vecka för vecka, där jag klottrat detta på istället… Men det skaver ju såklart när man vill arbeta digitalt med förmånen att alltid ha allt med sig. Jag har alltid med mig min iPad till lektioner och hem och har funderat en del på hur jag kunde använda den som almanacka…

Jag har tidigare arbetat en del med Scrapbooking och kikat en del på bulletjournals, och sen (naturligtvis) tittat vidare på digital bulletjournals, men inte riktigt hittat någon färdig som är exakt det jag ville ha..

Men så hittade jag olika facebookgrupper om detta och insåg att jag skulle ju kunna skapa min egen digitala lärarkalender!

Under innevarande läsår har jag testat detta och är jättenöjd, och har nu såklart gjort en hel del förbättringar inför kommande läsår. =)

Här är tips på två facebookgrupper för att komma igång och få tips och råd:

Digital Planning for Beginners

Digital Planning & Bullet Journaling ♡

Det jag har lärt mig är att jag använder appen Keynote för att skapa hela min almanacka där jag använder funktionen ”länkar till diabilder” för att skapa klickbara knappar mellan de olika sidorna. När allt det är klart (Tog mig maaaassor av timmar att komma på enklaste, smartaste sättet att komma på hur jag skulle göra, men när man så vet man och det går mycket snabbare) så exporterar man keynoten till PDF som öppnas med appen Goodnotes. I Goodnotes kan jag sedan klottra som jag gjort tidigare i pappersform med hjälp av Apple pencil =D

Här är en tutorial som jag tittade på en del för att få grepp om det, men i grupperna ovan finns det massor av mer tips:

Så här ser min nuvarande planner ut:

Och första utkastet på nästa läsår (Men har redan planer på förbättringar):

//Camilla, återkommer med mer tips om detta senare.

Publicerad av askebackdiaz

Arbetar som Ma/NO-lärare samt förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: